Streekproducten

Bourride Sétoise

Het is een ragoût van witte vissoorten (komt van het Provençaals boulido, wat gekookt betekent). De bourride Sétoise is hoofdzakelijk gemaakt van zeeduivel met wat groenten en aïoli. De vis wordt gekookt in een court-bouillon van groenten samen met fijngehakte tomaten, uien, olie, witte wijn, saffraan, tijm en geraspt sinaasappelschil. Vervolgens wordt de zeeduivel gesneden, overgoten met een knoflookrijke aïoli bouillon en opgediend. Dit stevige gerecht wordt meestal gegeten met gekookte aardappelen, en soms met stukjes brood.

Kastanjes

De roem van de kastanjes uit Olargues behoeft geen nadere toelichting. Veel luxe merken gebruiken ze bij de bereiding van hun befaamde kastanjepurees en andere specialiteiten. Het belang van de ‘broodboom’ wordt onderstreept door de vele feesten die de wijn- en kastanjeoogst als thema hebben.

Tapenade

Tapenade wordt gemaakt uit olijven en kappertjes. Van oorsprong is het een Provençaals product. De naam is afkomstig van tapéno (=kappertjes). Recept.

Oesters uit Bouzigues

De kwekerijen rond Etang de Thau zijn ontstaan in 1875. Omdat de Middellandse Zee geen getijden kent moet men speciale technieken gebruiken: hangende kweek, met behulp van tafels, op een constructie bestaande uit rails waarop dwarsbalken en gekruiste palen rusten. Tegenwoordig is bijna de helft van de Franse oesterproductie afkomstig uit de Etang de Thau. In heel de streek wordt de Bouzigues-oester gekweekt. Recept.

Pélardon

Is een zacht kaasje gemaakt van rauwe geitenmelk (Appellation d'Origine Protégée). Met een pollepel in de vorm gegoten, en vervolgens elf dagen gerijpt op roosters. De pélardon kan naar smaak jong of rijp gegeten worden. Proef ook eens de warme pélardon, gepaneerd en goudbruin in de oven gebakken , vergezeld van een heerlijke verse salade! Recept.

Petits pâtés de Pézenas

Het pasteitje zou gecreëerd zijn door de Indische kok van de Britse Lord Clive. Hij was in 1766 voor behandeling naar Montpellier gekomen en was tijdelijk gehuisvest in een kasteel niet ver van Pézenas. Hij zou het recept in die tijd aan een banketbakker toevertrouwd hebben. Het pasteitje is een goudkleurig bladerdeeghapje, met zoet-hartige schaapvleesgehakt. Deze specialiteit is zeer geliefd als hors-d'oeuvre, maar vreemd genoeg ook als nagerecht, voor zijn zoetige smaak. Recept.

Tielle Sétoise

Deze (hartige)taart met kartelrand wordt gewoonlijk gevuld met in stukjes gesneden en in een licht pittige tomatensaus gestoofde octopus, pijlinktvis en inktvis, maar dat kan ook pijlinktvis, zeekat of sardientjes zijn. Er wordt meestal gewoon brooddeeg gebruikt om het geheel te bedekken. Het kan koud of warm als voorgerecht geserveerd worden. Recept.

Truffels

De kostbare en zeldzame truffel wordt ook wel de zwarte diamant of het zwarte goud genoemd. Ze worden gevonden aan de voet van de eiken op de hellingen. Vanwege de uitgesproken smaak dienen truffels met zorg toegepast te worden in een gerecht.

Grisettes

De snoepjes van Montpellier worden gerekend tot de oudste lekkernijen van Frankrijk. Grisettes, bestaande uit honing, kruiden en drop, is nog steeds geliefd in de streek.

Ontdekken

Bezienswaardigheden

Naast de prachtige dorpen, steden, bouwwerken, monumenten, kathedralen en musea heeft de Hérault een prachtige natuur.

Fietstochten

Verken de streek per fiets! Kleine weggetjes die kronkelen langs schilderachtige dorpen, kanalen, bossen en wijnvelden.

Wandelingen

Wandelaars kunnen hier hun hart ophalen. Talrijke wandelroutes, variërend van gemakkelijk tot zware dagtochten.

Activiteiten

Wat valt er verder te beleven in de Hérault? Grotten, golf, uitstappen met kinderen, autorondritten, ...

.

Gastronomie

Als u van lekker eten houdt of op een terrasje graag een glaasje wijn drinkt, dan bent u in de Herault aan het goede adres.
.

Reisroute

Hoe bereik je vlot de prachtige streek van de Hérault?