In de Hérault is wijn alom aanwezig.

De wijngaarden vormen een soort rode draad door de enorm gevarieerde landschappen van de Hérault: wijnen vanaf de Middellandse Zee tot aan het Canal du Midi, via het hart van de Hérault, het zandsteen van Montpellier, tot de Cevennen of de Pic Saint Loup.

De wijngaarden in het hart van de Hérault

In het hart van de Hérault met zijn duizenden schatten, vanaf de Pas de l’Escalette, de uitlopers van de Larzac of de vallei van Buèges wisselen natuur, wijndorpen en erfgoed elkaar af. Montpeyroux, Saint Saturnin en Cabrières zijn beroemd om hun wijnen.

De Grés de Montpellier

Montpellier is tegenwoordig de Franse stad met de grootste oppervlakte aan wijngaarden binnen zijn gemeentegrenzen. De benaming ‘Grés de Montpellier’ strekt zich echter uit tot aan de Larzac. Meer naar het oosten wordt er op de minder hoge hellingen richting de Middellandse Zeekust rond Lunel een van de vier natuurlijk zoete wijnen met een AOP geproduceerd: de Muscat de Lunel.

Tussen de Cevennen en Pic Saint Loup

De spectaculaire landschappen tussen de Cevennen en Montpellier zijn bedekt met wijngaarden. Te midden daarvan rijst de Pic St Loup met zijn steile wanden op. De garrigues (rotsbodem overdekt met kreupelhout, typerend voor de Languedoc) met hun parfum van steeneik, aleppoden, jeneverbes en zonneroos karakteriseren het geurboeket van de Pic Saint Loup wijnen.

De wijngaarden langs het Canal du Midi

In de streek rond Béziers, gaf het Canal du Midi de wijnhandel tussen de 17e en 19e eeuw een flinke impuls. In de wijngaarden vindt u volop getuigen van deze vergane glorie: de ‘Folies Languedociennes’ zijn enorme landhuizen die ieder in een andere stijl gebouwd zijn, waardoor Engelse landhuizen, Italiaanse villa’s en Renaissancekastelen elkaar lijken af te wisselen.

Wijnen van zee

Langs de hele kust ligt een gebied waar wijngaarden en zee elkaar lijken te ontmoeten. De zeewind verzacht de temperatuurschommelingen en zorgt zo voor een zeer gelijkmatig klimaat. De wijngaarden grenzen soms aan mythische plaatsen, zoals de kathedraal van Maguelone.

Appellations met een sterke persoonlijkheid

In het westen van de Hérault, in de regio die omsloten wordt door het Canal du Midi, de Montagne Noire en het natuurpark Haut Languedoc, hebben de landschappen net als de wijnen een heel eigen karakter. Minervois, Saint Chinian en Faugères zijn de drie 'appellations' die al sinds jaar en dag tot over de grenzen bekend zijn.

Ontdekken

Bezienswaardigheden

Naast de prachtige dorpen, steden, bouwwerken, monumenten, kathedralen en musea heeft de Hérault een prachtige natuur.

Fietstochten

Verken de streek per fiets! Kleine weggetjes die kronkelen langs schilderachtige dorpen, kanalen, bossen en wijnvelden.

Wandelingen

Wandelaars kunnen hier hun hart ophalen. Talrijke wandelroutes, variërend van gemakkelijk tot zware dagtochten.

Activiteiten

Wat valt er verder te beleven in de Hérault? Grotten, golf, uitstappen met kinderen, autorondritten, ...

.

Gastronomie

Als u van lekker eten houdt of op een terrasje graag een glaasje wijn drinkt, dan bent u in de Herault aan het goede adres.
.

Reisroute

Hoe bereik je vlot de prachtige streek van de Hérault?