Bezienswaardigheden onderweg

Route: via Lille, Paris, A6 Nemour, A77/N7 Moulins, N79 Montmarault, A71 Clermont Ferrand, A75 richting Béziers, Montpellier
kaart

A75

De A75 (la Méridienne) verbindt Clermont-Ferrand in de Auvergne en Béziers in de Languedoc. De totale lengte van het traject bedraagt 340 km en is tolvrij, met uitzondering van het viaduct nabij Millau. De weg doorkruist daarmee zes departementen, te weten: Puy de Dôme, Haute-Loire, Cantal, Lozère, Aveyron en Hérault.
De weg klieft dwars door het Centraal Massief en biedt spectaculaire afdalingen met prachtige vergezichten. De 144 mooiste dorpen van Frankrijk hebben de naam "Les Plus Beaux Villages de France" gekregen. Maar nergens vind je er zoveel als in nabije omgeving van de A75.

Clermont Ferrand (afrit 1)

Hier begint de A75, bij de thuisbasis van Michelin, de grootste bandenfabrikant ter wereld. Zeker niet de mooiste stad, met zijn huizen van lavasteen, maar de ligging aan de rand van het vulkanengebied maakt veel goed.
Op +/- 10km van Clermont-Ferrand ligt de Puy-de-Dôme, een vulkanische berg van 1465 m hoog. De vulkaan behoort tot de Chaîne des Puys (De keten is ongeveer 40 kilometer lang). De vulkaan is afgesloten voor verkeer, de top is enkel bereikbaar te voet of met een tandradbaan, deze gaat dagelijks om het uur, in het hoogseizoen om het half uur.

Montpeyroux (afrit 7)

Het dorp ligt op een heuvel rondom de ruïne van het kasteel. De huizen zijn gebouwd met Arkose steen. Dit gesteente komt uit de directe omgeving en heeft een eigen koperachtige kleur. Er leidt een wandelpad naar de burcht, van hieruit is het uitzicht over de vallei van de Allier heel mooi.

Isoire (afrit 11)

In Issoire kunt u de Eglise Saint-Austremoine bewonderen, de meest versierde kerk van de Auvergne.
Issoire is ook bekend voor de luchtvaartactiviteiten (autogyro, ULM, zweefvliegen, helikopter, zweefvliegtuig...) en voor de race-circuit.
Vanaf hier begint de autosnelweg te stijgen en dit leidt bij helder weer telkens tot mooie vergezichten.

Gorges de l'Alagnon (afrit 19)

Een ritje door de Gorges de l'Alagnon, een heel mooi stukje vallei waar de D909 zich langs vleit.
Léotoing: een schilderachtig dorp met ruïne.

Brioude (afrit 20)

Brioude strekt zich uit langs de rivier de Allier en werd gebouwd rond de Basilique Saint-Julien, een van de mooiste romaanse monumenten van de Auvergne, dat bekend is om zijn hedendaagse glas-in-loodramen. De stad is een belangrijke halte op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

Saint Flour (afrit 28)

Saint-Flour ligt hoog in een basalten voorgebergte en profiteert van een speciale natuurlijke en historische omgeving die het Pays de Saint-Flour het kwaliteitslabel "Pays d’Art et d’Histoire" (regio van kunst en geschiedenis) opgeleverd heeft. Achter de schijnbare soberheid van de steen van Volvic vinft u een bijzonder rijk architecturaal erfgoed.

Viaduc de Garabit (afrit 30)

Ook goed te zien vanaf Aire de Repos de Garabit.
Deze spoorboogbrug werd ontworpen (1884) door de Franse ingenieur Gustave Eiffel. De brug overspant de rivier de Truyère.

Col des Issartets

Deze col valt niet echt op, maar is met 1121 meter het hoogste punt in het Franse snelwegennetwerk.

Les Loups du Gévaudan (afrit 37)

In het hart van de voormalige provincie le Gévaudan, in Saint-Léger-de-Peyre, bevindt zich het wolvenpark van le Gévaudan. Hier leven meer dan 130 wolven oorspronkelijk uit Mongolië, Polen, Canada en Siberië onder toezicht in een bosrijk gebied van meerdere hectares. De rondleiding door het park met een wolfspecialist, de wandelroute met observatiepunten, maar ook de expositiezalen van het museum geven u de gelegenheid om kennis te maken met de wolf, een beschermd dier, en een ander beeld te krijgen van dit miskende dier, dat zo verguisd wordt in verhalen en legendes. Meer info

La Canourgue (afrit 40)

Leuke stopplaats om even te slenteren door het stadje met smalle straatjes, steegjes en kanaaltjes.

Viaduc de Millau (afrit 45)

Vlak voor het viaduct is er een parkeerplaats. Vanhieruit kan je een korte wandeling maken naar een uitkijkpunt waar je een prachtig uitzicht hebt op deze imposante brug, die 270 meter boven de rivier de Tarn ligt. De hoogste van de zeven pylonen is 343m hoog en bijna 20m hoger dan de Eiffeltoren.
Zowel op de parking op de A75 als beneden in het dal, vindt je een bezoekerscentrum met info over de bouw van de brug.

Causse du Larzac

De uitgestrekte en ongerepte kalkplateaus zijn bezaaid met graslanden die doen denken aan de steppes en die zich eindeloos uitstrekken, tot ver voorbij de horizon. Hier duiken verrassende tempeliers- en hospitaalstadjes op tussen de orchideeën en graslanden met schapen waarvan de melk gebruikt wordt om Roquefort te maken.
Een bezoek waard zijn Sainte-Eulalie de Cernon, La Cavalerie, Roquefort, La Couvertoirade…
De weg begint nu te dalen tot bijna aan het zeeniveau. De A75 heeft hier kenmerken die niet gebruikelijk zijn op een snelweg, zoals scherpe bochten, hoge dalingspercentages waarbij niet overal vluchtstroken aanwezig zijn. Het is wel belangrijk om hier de snelheidslimieten van vaak slechts 70 km te respecteren (veel controles!). Eenmaal aan het einde van de afdaling splitst de A75 zich met de A750 richting Montpellier. De A75 zelf gaat verder richting Béziers.
Bezienswaardigheden op dit laatste deel van de A75

Ontdekken

Bezienswaardigheden

Naast de prachtige dorpen, steden, bouwwerken, monumenten, kathedralen en musea heeft de Hérault een prachtige natuur.

Fietstochten

Verken de streek per fiets! Kleine weggetjes die kronkelen langs schilderachtige dorpen, kanalen, bossen en wijnvelden. Hier vindt u alvast een aantal fietstochten voor de recreatieve fietser.

Wandelingen

Wandelaars kunnen hier hun hart ophalen. Talrijke wandelroutes, variërend van gemakkelijk tot zware dagtochten.

Activiteiten

Wat valt er verder te beleven in de Hérault? Grotten, golf, uitstappen met kinderen, autorondritten, ...

.

Gastronomie

Als u van lekker eten houdt of op een terrasje graag een glaasje wijn drinkt, dan bent u in de Herault aan het goede adres.
.

Reisroute

Hoe bereik je vlot de prachtige streek van de Hérault?